18 Ekim 2014 Cumartesi

Yoğurttan Peynir Yapımı( Ricotta)


















   Mesleğimden dolayı doğuda görev yaptığım okulumdaki öğrenci velilerinin çoğu hayvancılıkla uğraşıyor, hal böyle olunca süt bulmak zor olmuyor.Bu senenin başında servisle okula giderken gördüğüm keçi beni heyecanlandırarak aklıma merak ettiğim keçi yoğurdunu getirdi.Bu sebeple birçok öğrencime "Keçisi olan var mı?" diye başlayan sorum en sonunda yanıtını bularak keçi sütüne kavuştum.İlk yaptığım yoğurt harikaydı.O kadar tatlıydı ki inek sütünden yaptığım yoğurdu bir daha yiyebileceğimi düşünemedim.İkinci kez aldığım sütü mayalarken biraz fazla ılık mayalayabildim. Bu  nedenle mayaladığım yoğurdun kıvamı kremayı andırdı.Atmaya da kıyamadığım için aklıma peynir yapmak geldi.İlk olarak Google amcamıza sormakla işe başladım.Buyurun bakalım :

Malzemeler:
Yoğurt
Süzgeç
Bez torba
Ağırlık için: Taş (Taş bulamadığım için, ağırlık yapması için su dolu çaydanlık kullandım)
1 kaşık tereyağı
1 tutam tuz

Yapılışı:
Yoğurt bir tencereye boşaltılır.Eğer benimki gibi krema kıvamındaysa birazcık su eklenerek orta ateşte pişirilir.Suyunu çekmeye başladığında içine tuz ve tereyağı eklenerek bütün suyun çekmesi beklenir.Topak topak olmaya başlayan yoğurt peynir kıvamına gelince ateşten alınarak bez torbanın içine konarak süzgeç üzerine süzülmesi için  konur.Süzüldükten sonra şekil verilerek üzerine ağırlık konur.Köylerde genelde temiz büyük bir taş konur.Evinizde yoksa benim yaptığım gibi ağılı dolu olan çaydanlık ya da tencere kullanabilirsiniz.7-8 saat bekledikten sonra kalıp haline gelen peyniri artık buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Not: Peynir altı suyu çok faydalı olduğu içim suyu atmayıp ekmek, poğaça ya da çorba yapımında kullanabilirsiniz.





2 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok güzel görünüyor ellerine sağlık

Gamze dedi ki...

Çok teşekkür ederim, çok mutlu oldum.